Chokladkladdkaka med riktig choklad

Ingredienser

 

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
0,75 dl farinsocker
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

 

Gör så här:

Smöra och bröa en springform (en sådan du kan ta bort kanten på). Smält smöret och ta bort det från plattan så du inte bränner det.
Vispa ägg och socker. Sikta ner mjöl, salt, vaniljsocker och kakao och blanda om. Här skall du inte vispa utan bara vända ner blandningen med en slev.
Rör ner det smälta smöret och blanda försiktigt tills du får en slät smet.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20 min och låt kakan svalna medans du kokar ihop toppingen nedan.

Ganache (topping av choklad och grädde)

2 dl vispgrädde
0,75 dl socker
1,25 dl ljus sirap
100 g mörk choklad (gärna med lite lakrits)
100 g smör

Gör så här:

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och värm blandningen. När du väntar bryter du chokladen i mindre bitar och lägger dem sedan i kastrullen. Koka (stressa inte då kan det brännas) det hela tills det tjocknar en aning, det tar ca 20 minuter. Tag av kastrullen från plattan och rör ner smöret så att det blir en jämn smet. Häll smeten över den avsvalnade kakan och låt den stelna några timmar i kyl. Det skadar inte om kakan står en halv dag eller över natten i kylen för att toppingen skall stelna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *